donderdag 4 juni 2015

YOUmanity United 2015 - een weekend voor en door Rode Kruis-jongeren

Tekst: Nicolette van Heesch, verslaggever Rode Kruis
Fotografie: Peter Busscher

Op 30 en 31 mei 2015 vond alweer de tweede editie van hét jongerenevenement van het Nederlandse Rode Kruis plaats: YOUmanity United. Jongeren en het Rode Kruis blijken heel goed samen te gaan. Jongeren zijn immers de toekomst van onze organisatie.



Rode Kruis-virus
Op zaterdagmiddag 30 mei komen ongeveer 50 deelnemers (tussen 16-35 jaar) bijeen in Bunnik. Deze middag en avond zijn vooral voor de fun. Er is een BBQ, een meet & greet met Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton en een spannend buitenspel met levensecht lijkende (LOTUS)slachtoffers. De volgende ochtend sluiten nog meer deelnemers aan; het officiële programma begint. Directeur Gijs de Vries geeft de aftrap. De boodschap luidt: “Als je eenmaal besmet bent met het Rode Kruis-virus, ben je niet meer te genezen. Besmet anderen met het virus en geef het door!”


Besmet
Alle deelnemers van dit weekend zijn al met het virus besmet en actief binnen hun afdelingen, verspreid over het hele land. De één is net gestart, de ander werkt al langer bij het Rode Kruis. Zo startten Nathalie en Medina een maand geleden als jongerencoördinator in Amstelveen, is Paulien sinds twee maanden in Amsterdam communicatiecoördinator voor jongerenprojecten en maakte Nathalia al op haar zesde in Ghana kennis met het Rode Kruis! Tegenwoordig is ze druk met projecten voor en door jongeren binnen de Studentendesk in Leeuwarden. Wat ze alle vier gemeenschappelijk hebben, is dat ze vrijwilligerswerk met mensen willen doen. Voor Nathalia is dat laatste voorwaarde om Rode Kruiser te kunnen zijn.

Workshops
Gedurende de dag zijn er verschillende workshops over de rol van jongeren binnen het Rode Kruis. Denk bijvoorbeeld aan een Lagerhuisdebat met pittige stellingen over diversiteit binnen het Rode Kruis of het Bevrijdingsspel van Hero of Humanity dat elke jongere uitdaagt om in zijn eigen omgeving een held te zijn. Ook is er een brainstormsessie over hoe zelfredzaamheid sexy te maken voor jongeren. Geweld tegen hulpverleners, risico’s in en om het huis, de Superstudent, Voedselhulp en Humanitair Oorlogsrecht: er zijn opties te over om uit te kiezen.


Feest!
Dit weekend laat zien dat het erg leuk is om als jongere actief te zijn bij het Rode Kruis. Het Rode Kruis is geen grijze, stoffige vereniging, maar juist hip en volop in beweging! Je kunt er je talenten kwijt, je ontwikkelt jezelf, en last but not least: je krijgt er héél veel voor terug! Het doel van het weekend is niet alleen de deelnemers te informeren over de rol van jongeren binnen het Rode Kruis. Onderling verbinding maken, ervaringen uitwisselen, elkaar inspireren en netwerken zijn minstens zo belangrijk. De sfeer tijdens het weekend is erg open en iedereen is heel enthousiast en gemotiveerd om deel te nemen aan alles wat er te doen is. Eigenlijk is het een heel weekend feest!

Gouden glimlach
Nathalie, Paulien, Medina en Nathalia netwerken volop, doen veel ideeën op over mogelijke nieuwe projecten voor hun afdelingen en leren van de vele tips & trics die ze horen. Want waarom zou je zelf nieuwe projecten bedenken als die bij andere afdelingen al succesvol zijn? Nathalia heeft door dit weekend het gevoel dat ze er niet alleen voor staat en raakt geïnspireerd en nóg meer gemotiveerd. “Werken als vrijwilliger bij het Rode Kruis kost veel tijd, maar geeft ook heel veel energie. De glimlach die je krijgt als je iemand geholpen hebt, is voor mij goud waard!”

Doe mee!
Deze deelnemers besmetten met hun Rode Kruis-virus anderen, dat is duidelijk. Kom volgend jaar het enthousiasme proeven op YOUmanity United 2016 en doe ook mee!


---XXX---
Dit artikel werd geplaatst in de Rode Kruis Nieuwsbrief van juni 2015.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Apple gebruikers kunnen problemen ondervinden bij het plaatsen van een reactie. Excuses daarvoor.

Voor andere gebruikers: de eenvoudigste methode om een reactie te plaatsen: kies EERST een profiel bij 'Reageer als'. Het makkelijkst is Naam/URL. Je naam is gewenst, een URL hoeft niet. Klik op DOORGAAN. Schrijf vervolgens je reactie. Blok en kopieer (Ctrl+C)/bewaar voor de zekerheid je reactie, voor het geval dat het plaatsen niet in een keer vlekkeloos verloopt (mocht dat zo zijn, dan ligt dat niet aan jou!). Bekijk eventueel een voorbeeld van je reactie. Klik vervolgens op 'Publiceren'.
Vergeet niet aan te vinken dat je geen robot bent.

Op voorhand excuses als het plaatsen van een reactie niet in één keer lukt.